SUTGEM / ŞANLIURFA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE EĞİTİM MERKEZİ

SUSİMEP PROJESİ

1-MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI

A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Teknolojinin gelişmesi insanın ve insanlığın yaşam kalitesini yükseltmek, insanın kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırmasını hedeflemiştir. Makineler, insanların hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini yükselten en önemli unsurlardan biridir. Makine teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır
Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir. Ülkemiz, bulunduğu coğrafya bölgede makine teknolojisi alanında lider olmayı hedeflemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır.


B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER            
- Endüstriyel Kalıpçılık
- Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
- Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
- Makine Bakım Onarımı
- Bilgisayarlı Makine İmalatı
- Mermer İşleme

 

1.1. BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI DALI
Tanımı

Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişidir.


Görevleri
- Teknik resim çizmek.
- Temel imalat ve montaj işlemleri yapmak.
- Bilgisayar destekli iki ve üç boyutlu çizim yapmak.
- Takım yolları oluşturmak. ( Sayısal kod üretmek)
- CNC tezgahlarını kullanmak.
- İş güvenliği kurallarına uymak.
- İş organizasyonu ve planlama yapmak.
- Çalıştığı makinelerin bakım ve onarımını yapmak.

C. MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Makine teknolojisi elemanı olmak isteyenler, duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan, el, ayak ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, titiz, yaratıcı, mesleği ile ilgili teknolojik yenilikleri takip ederek mesleğinde kullanabilen, üç boyutlu düşünen, temel matematik, fizik, malzeme ve işleme bilgisine sahip, sabırlı, estetik görüşlü, ekip çalışmasına yatkın, kendisi ve çevresi ile barışık, kişilik özellikleri gelişmiş, çevreye duyarlı kişiler olmalıdır.


D. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Endüstriyel kalıpçı;
İyi aydınlatılmış, gürültülü, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, kapalı atölye veya fabrika ortamlarıdır. Ortamın havalandırılmasına özen gösterilerek iş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirleri alınmış olmalıdır. Bilgisayar destekli endüstriyel modellemeci; İyi aydınlatılmış, kısmen gürültülü, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, kapalı atölye veya fabrika ortamlarıdır. Boya, macun vb. sentetik, kompozit malzeme ile çalışırken maske, eldiven, gözlük kullanılmalı ve ortamın havalandırılmasına özen gösterilerek iş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirleri alınmış olmalıdır.

Bilgisayar destekli makine ressamı;